תמ"א 38 וחברת ארנק

תמ"א 38 וחברת ארנק

חברה ארגנה דיירים לפרוייקט תמ"א 38. היזם משלם לחברה המארגנת את שכר הטרחה בגין ארגון הדיירים - למעשה נראה שהשירות מאותה חברה ניתן לדיירים למרות ששכר הטרחה מגיע מהיזם/הקבלן. האם וכיצד ניתן לצאת מהגדרת חברת ארנק במקרה הזה? האם פרה רולינג יכול לעבוד?

עו"ד רו"ח יעקב דהן משיב:


ראשית, חברת ארנק מוגדרת בסעיף 62א לפקודת מס הכנסה תשכ"א – 1961. (להלן: "הפקודה"), על פי הסעיף נקבע כי הכנסתה החייבת של חברת מעטים כמשמעותה בסעיף 76 הנובעת מפעילותו של היחיד שהוא בעל מניות מהותי בה כהגדרתו בסעיף 88, תיחשב הכנסתו של היחיד (בעל המניות המהותי ב"חברת הארנק") והוא אשר יהיה חייב במס בשל הכנסה זו. 

בעניין חברות ארנק, עמדת רשות המיסים, כמצוין בחוזר מס הכנסה 10/2017, היא כי ההכנסה החייבת השוטפת של פעילות "הארנק" היא זו שתיוחס ליחיד ולא ההכנסה החייבת על פי דיני המס הרגילים. 

עם זאת, במקרה המתואר לעיל, לא ברור איזה שירות ניתן לדיירים, מה הסכם ההתקשרות בין היזם לחברה כולל? מי הלקוח הלכה למעשה? משכך, על פניו, הדבר מעורר קושי שכן נראה שמדובר בחברת ארנק, המוגדרת כחברת מעטים בעלת הכנסות המופקות מפעילותו של בעל מניות מהותי בה ושעיקר מטרתה הינו הקטנת החבות במס הכנסה וביטוח לאומי לבעליה. 

סעיפים 62א(א)(1) ו-(2) לפקודה מחריגים יחיד שהוא בעל מניות מהותי, במישרין או בעקיפין, בתאגיד, או האדם האחר, אשר לו ניתנים השירותים כנושא משרה או כעובד עבור מעסיקו. בעניין זה יש לשים לב שכדי שהיחיד יוחרג מהוראות הסעיף בשל היותו בעל מניות מהותי, עליו להיחשב בעל מניות מהותי בתאגיד או האדם האחר שלו ניתנים השירותים.

משכך, יתכנו מקרים בהם ניתן להשתחרר מהגדרת חברת ארנק, על ידי התקיימותם של אחד משלושה חריגים שלהלן: ראשית, בכך שהיחיד הינו בעל מניות מהותי (מעל 10%) בחברה מקבלת השירות. שנית, בכך שהיחיד, נותן השירות הינו שותף בשותפות מקבלת השירות, ללא הגבלה בשיעור השותפות (הדבר תקף רק לעניין חברת שכירים). שלישית, על ידי העסקת ארבעה עובדים במשרה מלאה (מתאים לחברת שכירים).

בהתייחס לסוגיית, הפרה רולינג, סעיף 158ב' עד 158ו' בחלק ט' לפקודה עוסקים בפרה רולינג (Pre Ruling)- משמע, החלטות מיסוי מקדמיות שניתנות על ידי המחלקה המקצועית ברשות המיסים בנושאי מס הכנסה, מע"מ ומיסוי מקרקעין. הליך זה בא להקל על נישומים בשאלות מיסוי המתעוררות אגב עסקאות מכל סוג שהוא.

בקשה למתן החלטת פרה רולינג נעשית בדרך כלל בטרם בוצעה עסקה או על פי חובה הקיימת בחוק. כך למשל, סעיף 158ד לפקודה קובע כי ניתן להגיש בקשה למתן החלטת מיסוי לפני מועד ביצוע הפעולה או אחריה. כך גם במקרה של שינויי מבנה כקבוע בחלק ה'2 לפקודה. לעומת זאת, בקשה למתן החלטת מיסוי בעניין מס לפי חוק מס ערך מוסף או לפי חוק מיסוי מקרקעין תוגש אך ורק לפני מועד ביצוע הפעולה מושא הבקשה. 

פרה רולינג למעשה מאפשר לנישום להשיג וודאות באשר להשלכות המס בקשר עם העסקה הנדונה שעתידה להתבצע, ע"פ ההוראות הקבועות בהחלטת המיסוי. וכדאי לשקול את האפשרות להגיש בקשה במקרה דנן.

מומלץ להתייעץ עם משרדנו על מנת לבחון את פרטי המקרה הספציפי, ככל שיידרש.



המשיב - עורך דין ורואה חשבון יעקב דהן עוסק בתחום המסים, המסחרי והפיננסי, בעל ניסיון מקצועי בתחומו המשלב את תחום המשפט והחשבונאות, בעל ידע וניסיון רב בדיני המס הישראליים, בדגש על ליווי וייצוג מול רשויות המס, רשויות חקר ופרקליטות, בשלבים מנהליים ובערכאות, בהליכי שומה אזרחיים ובהליכים פליליים בתחום המס, הלבנת הון וצווארון לבן.   


למען הסדר הטוב יובהר, כי התשובה האמורה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי, ואין הח"מ אחראי לתוצאות השימוש בה. כמו כן, אין במידע האמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.


Share by: