הגדלת מקדמות מס הכנסה

הגדלת מקדמות מס הכנסה

שלום רב, האם יש הגבלה על תשלומי מקדמות לחברה? אני אחדד- בעל החברה מעוניין שאגדיל את המקדמות שלו ל 30% כאשר ברור שהמס יהיה קטן משמעותית, בכדי לייצר הכנסות ריבית ממס הכנסה . האם כאשר תצא שומה, פ"ש יכול לשלול ריבית על מקדמות לא סבירות? ובמידה וכן- שאלה המשך- האם 22% מקדמות יהיה תקין?. תודה

עו"ד רו"ח יעקב דהן משיב:


כידוע, מס ההכנסה בגין הכנסות מעסק משולם בדרך של מקדמות חודשיות והחישוב נעשה על דרך האומדנה בלבד. זאת במטרה לקרב את מועד הגבייה למועד היווצרות ההכנסה החייבת, וכפועל יוצא מכך, למנוע שחיקה של בסיס המס.


עם זאת, הגבייה בדרך של מקדמות חודשיות מעוררת קושי והוא ששיעור החיוב במס נקבע על בסיס ההכנסה השנתית החייבת, בעוד עד סוף שנת המס אין כל ודאות לגבי היקף ההכנסות העתידי, ומשכך, אין כל ודאות לגבי גובה המס האמור להיות משולם לקופה הציבורית.


סעיף 175(ב) לפקודת מס הכנסה (להלן: "הפקודה") מציע פתרון לקושי זה, והוא חיוב הנישומים במקדמות על חשבון חוב המס הצפוי שלהם. גובה המקדמות נקבע על ידי רשות המסים כשיעור מסוים (אחוז) מהמחזור העסקי של הנישום בתקופה שבה משתלמות המקדמות.


סעיף 180(א) לפקודה מאפשר לנישומים לבקש הפחתה של גובה המקדמות הנדרש מהם על ידי רשות המסים (וזאת על ידי הקטנת שיעור המס כפול המחזור), כאשר בדרך כלל רשות המסים נעתרת לבקשת הנישומים להפחתת שיעור המס כאמור.


יצוין, כי אין סעיף מקביל הדן במקרה בו מבקשים להגדיל את שיעור המקדמות.


בכל מקרה ומטבע הדברים, רק בתום שנת המס יש ודאות לגבי היקף ההכנסה השנתית החייבת של הנישומים, ורק אז ניתן לקבוע באופן מוחלט מהי חבות המס שלהם לאותה שנת מס; ובמסגרת זו בוחנים מהו סך המקדמות ששולם ומהו סכום המס שעל הנישומים לשלם כמס אמת.


במקרה של הפחתת שיעור המקדמות שלא כדין, ישנו סעיף 190(א)(2) בפקודה שתפקידו הוא לקבוע את האיזון הראוי במסגרת זו, כהאי לישנא:


"(2) ביקש אדם הפחתה מסכום מקדמותיו והתברר, לפי הדו"ח שהגיש, שהמס על פי הדו"ח עולה על היתרה לאחר ההפחתה, ישלם על סכום ההפחתה - אך לא יותר מאשר על ההפרש שבין הסכום שעליו הצהיר בדו"ח לבין יתרת המקדמות לאחר ההפחתה - הפרשי הצמדה וריבית כמשמעותם בסעיף 159א(א) החל במחצית שנת המס או תקופת השומה המיוחדת ועד לתום שנת המס או תקופת השומה המיוחדת ולגבי תשלום פלוני - עד מועד התשלום, לפי המוקדם; לענין זה, אם שולם סכום כלשהו על חשבון המקדמות, יזקפוהו תחילה על חשבון היתרה;"



משמע, כאשר מתבצעת הקטנה של שיעור מקדמות מס הכנסה מעבר למוצדק, הדבר גורר אחריו סנקציה - על הפער שבין סכום המס הנובע מן המקדמות המופחתות שביקש הנישום, לבין סכום המס האמיתי שיתברר בסוף שנת המס, ישלם הנישום ריבית והצמדה על פי סעיף 159א(א) הקובע כדלקמן:


"159א.(א) בסעיף זה, "הפרשי הצמדה וריבית" - תוספת לסכום שמדובר בו, השווה לסכום האמור כשהוא מוכפל בשיעור עליית מדד המחירים לצרכן בתקופה הנדונה, בתוספת ריבית בשיעור של 4% לשנה על הסכום שמדובר בו לאחר שנוספו הפרשי הצמדה כאמור, או בשיעור אחר שקבע שר האוצר באישור ועדת הכספים של הכנסת."


במקרה המתואר לעיל, אין המדובר בהקטנת שיעור המקדמות, אלא הגדלתן, כאשר יודגש, כי הפרשי הריבית וההצמדה חלים החל מתום שנת המס ועד מועד ההחזר, ולא ממועד תשלום המקדמה בפועל, כך שלא ברור האינטרס כאשר ישנה שחיקה של הכסף כאמור.


מומלץ להתייעץ עם משרדנו על מנת לבחון את פרטי המקרה הספציפי, ככל שיידרש. 



המשיב - עורך דין ורואה חשבון יעקב דהן עוסק בתחום המסים, המסחרי והפיננסי, בעל ניסיון מקצועי בתחומו המשלב את תחום המשפט והחשבונאות, בעל ידע וניסיון רב בדיני המס הישראליים, בדגש על ליווי וייצוג מול רשויות המס, רשויות חקר ופרקליטות, בשלבים מנהליים ובערכאות, בהליכי שומה אזרחיים ובהליכים פליליים בתחום המס, הלבנת הון וצווארון לבן.   


למען הסדר הטוב יובהר, כי התשובה האמורה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי, ואין הח"מ אחראי לתוצאות השימוש בה. כמו כן, אין במידע האמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.


Share by: