קנס לפי סעיף 188 לפקודת מס הכנסה והאפשרות לבטלו

קנס לפי סעיף 188 לפקודת מס הכנסה והאפשרות לבטלו

נישום/חברה/מלכר שמנהלת כפולה - קיבל היום שומת מס לשנת 2012 - אין חבות במס - למעט קנס לפי סעיף 188 לפקודה . שאלותיי : ראשית מהי מהות קנסות לפי סעיף 188 לפקודת מס הכנסה ?? האם החוק /תקנות/פסיקה מדברים על אפשרות לביטול קנסות אלו ?? באילו נסיבות יכולות לאפשר ביטול הקנס הנ"ל? ה האם העובדה שפקיד השומה אישר ונתן פטור ניכוי מס במקור במשך 3 שנים - מאז שהיה צריך להגיש את הדוח - מהווה בסיס לטענה שניתן לבטל קנס לפי סעיף 188 ?

עו"ד ורו"ח יעקב דהן משיב:


סעיף 188 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] (להלן: "הפקודה") מסמיך את פקיד השומה להטיל קנסות במקרים הבאים:


1. אי הגשת דו"ח במועד.

2. לא פורטה פעולה החייבת בדיווח.

3. אי הגשת הצהרת הון במועד.


למרות האמור לעיל, סעיף 192 לפקודה קובע את התנאים בהם ניתן במקרים מסוימים להביא לביטול הקנסות או להפחתה שלהם, כדלקמן:

"המנהל רשאי להקטין את ... סכום הקנס לפי סעיפים 188... או לוותר עליהם לחלוטין, אם הוכח להנחת דעתו כי הפיגור שגרם לחובת התשלום לא נגרם על ידי מעשה או מחדל התלויים ברצונו של הנישום..."


משמעות הדבר הינה, שיש לפנות לפקיד השומה בבקשה מפורטת לביטול הקנסות, במסגרתה יש לשטוח את הנסיבות המיוחדות בגינן לא עלה בידכם להגיש את הדוח במועד.

נסיבות מקלות אפשריות הינן לדוג' האם מדובר במקרה הראשון במסגרתו לא הוגש הדוח במועד, תום הלב באי הגשת הדוח וכדומה.


וכמובן, יש לצרף לבקשה הנ"ל מסמכים רלוונטיים שיתמכו בעובדותיה ונסיבותיה.


לעניין משמעות הפטור מניכוי מס במקור במקרה דנן, מנוסח השאלה נראה כי מדובר בפטור שניתן לחברה, משמע, לא ינוכה מס בגין תשלומים המיועדים, אולם סעיף 188 לפקודה מתייחס לחובת ניכוי המס של החברה כלפי מי שנותן לה שירותים, ולכן נראה שאין הדבר מהווה בסיס לטענה כנגד ביטול הקנסות.


בכל אופן, מומלץ מאוד להיעזר בעו"ד/רו"ח המתמחה במיסוי שיסייע בהגשת הבקשה.


למען הסדר הטוב יובהר, כי התשובה האמורה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי, ואין הח"מ אחראי לתוצאות השימוש בה. כמו כן, אין במידע האמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

Share by: