העברת פטנט לחברה ישראלית ללא חבות במס

העברת פטנט לחברה ישראלית ללא חבות במס

חברת BVI מחזיקה בפטנט. רישום הפטנט בחברה הזו נרשם רק לצרכים עסקיים (אי גילוי בעלי המניות למתחרים) – החברה דווחה למס הכנסה כחברה ישראלית. כעת החברה מעוניינת להעביר את הפטנט לחברה ישראלית. האם אפשרי כי הפטנט יועבר במסגרת מיזוג בין 2 החברות (כך שרק החברה הישראלית תישאר לאחר המיזוג)? יש לציין כי הרכב בעלי המניות ב2 החברות הינו זהה ויישאר זהה לאחר המיזוג. האם ישנן עוד דרכים להעברת הפטנט לחברה הישראלית ללא חבות במס?

עו"ד ורו"ח יעקב דהן משיב:


ראשית, על מנת להביא מעט רקע בעניין הנידון, אפרט להלן מס' הגדרות רלוונטיות על פי פקודת מס הכנסה.


סעיף 103 לפקודה קובע כדלקמן:


"מיזוג" –

(1) העברת כל הנכסים וההתחייבויות של חברה או של מספר חברות (להלן - חברה מעבירה) לחברה אחרת (להלן - חברה קולטת), וחיסול החברה המעבירה ללא פירוק, בהתאם לצו מיזוג או בהתאם לפרק הראשון בחלק השמיני בחוק החברות;

(2) לענין סעיף 103כ (מיזוג על דרך של החלפת מניות), העברה של 80% לפחות מן הזכויות בחברה או בכל אחת מהחברות (להלן - חברה נעברת) לחברה אחרת בתמורה למניות שיוקצו בחברה האחרת, ובלבד שבעלי הזכויות והצדדים הקשורים להם, שהעבירו זכויותיהם בחברה הנעברת, העבירו את כל זכויותיהם בהעברה כאמור, לחברה האחרת (להלן - תיקרא גם החברה האחרת "חברה קולטת");

(3) ביצוע שרשרת מיזוגים;


 (הוספה של הח"מ, לא במקור)


"נכס" - כל רכוש, בין מקרקעין ובין מיטלטלין, וכל זכות או טובת הנאה ראויות או מוחזקות, בין שהם בישראל ובין שהם מחוץ לישראל;


סעיף 103ב לפקודה, הדן בפטור ממסים בעת מיזוג חברות, קובע:


"103ב. (א) מכירת זכויות בחברה מעבירה אגב מיזוג, והעברת נכסי חברה מעבירה או התחייבויותיה לחברה קולטת אגב מיזוג, לא יחוייבו במס לפי פקודה זו, לפי חוק התיאומים בשל אינפלציה או לפי חוק מס שבח מקרקעין..."


פועל יוצא של האמור לעיל, הינו כי "פטנט" מהווה נכס על פי פקודת מס הכנסה, בין אם הוא בישראל ובין אם הוא מחוץ לישראל.


יחד עם זאת, על מנת שבעת מיזוג החברות לא יחול אירוע מס, יש לעמוד במס' תנאים מהותיים על פי סעיף 103ג לפקודה. להלן חלק מהסעיפים אשר מצוינים בסעיף זה:


1. החברות מבקשות להתמזג לתכלית עסקית וכלכלית כאשר המטרה העיקרית של המיזוג הינה לאפשר ניהול ותפעול מאוחד של עסקיהן.

2. הימנעות ממס או הפחתת מס בלתי נאותות אינן מהמטרות העיקריות של המיזוג.

3. רוב הנכסים שהועברו אל החברה הקולטת במסגרת המיזוג מכל אחת מהחברות המעבירות ורוב הנכסים שהיו ברשותה ערב המיזוג, לא נמכרו בתקופה הנדרשת, ונעשה בהם בתקופה האמורה שימוש מקובל, בנסיבות הענין, במהלך עסקי החברה.

4. בחברה הקולטת נמשכת, בתקופה הנדרשת, הפעילות הכלכלית העיקרית שהיתה בכל אחת מהחברות המתמזגות ערב המיזוג.

5. במהלך המיזוג הקצתה החברה הקולטת מניות שוות זכויות לכל בעלי הזכויות בחברה המעבירה בהתאם לחלקם היחסי בכלל הזכויות בחברה המעבירה, ולא ניתנה תמורה נוספת כלשהי במהלך המיזוג מאת החברה הקולטת או מאת כל אדם אחר, בין במישרין ובין בעקיפין.

6. החברה הקולטת היא תושבת ישראל שהתאגדה בישראל לפי פקודת החברות, חוק החברות.


משמע, ככל שהחברה הקולטת, כפי שצוין בשאלה לעיל, הינה חברה תושבת ישראל, נראה כי בהתקיים התנאים המפורטים בסעיף 103ג לפקודה, ניתן לפעול במטרה לבצע מיזוג עם חברה זרה (שבמקרה זה כאמור, אף דווחה למס הכנסה כחברה ישראלית), וזאת מבלי שיחול אירוע מס.


דרכים נוספות להעברת הפטנט לחברה הישראלית ללא חבות במס, ניתן למצוא לדוגמא בלבד, בסעף 104א לפקודת מס הכנסה במקרה בו יש בעל מניות יחיד או ע"פ סעיף 104ב במצב בו יש מס' בעלי מניות, כאשר מדובר על העברת נכס לחברה אחרת.


כמובן שישנן דרכים נוספות לבצע את האמור, אולם קצרה היריעה מלהכיל את כל המקרים.


רצוי מאוד ואף הכרחי להיוועץ עם עו"ד/רו"ח המתמחה במיסוי על מנת לבנות את המסלול הנכון ולהביא לכדי חיסכון במס מקסימלי, הבוחן את הרכב החברות, האם ישנם הפסדים מועברים ועוד ועוד.


למען הסדר הטוב יובהר, כי התשובה האמורה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי, ואין הח"מ אחראי לתוצאות השימוש בה. כמו כן, אין במידע האמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.



Share by: