תיקון דוחות עקב שינויים שעולים במהלך דיון השומות

תיקון דוחות עקב שינויים שעולים במהלך דיון השומות

נישום נמצא בדיון שלב שני לאחר השגה והשאלה תחילה היא לגבי שחלוף - נעשה שחלוף לפי סעיף 96 בפקודת מס הכנסה שבו הוקטן רווח הון בסך כ-3 מיליון ₪ ממכירת גוררות ימיות עם ציוד ממותקן כמו מנופים ואמצעים אחרים כנגד רכישת מלגזות כבדות להרמת מכולות לגובה רב. 


הטענה של רשות המסים היא שלא ניתן לשחלף מאחר ולא מדובר בנכס חליפי לפי פס"ד באומל. רשות המסים לא מאשרת לי קיזוז כאמור. האם אני יכול לדרוש בדיון כפל פחת בגין עבודה במשמרות? 


האם אני יכול לדרוש תיקון טופס פחת במהלך הדיון בגלל השינויים שחלים במהלך הדיון?


השאלה היא גם כמובן לגבי מדיניות רשות המיסים. אולי פורסם חומר מקצועי בנושאים שלעיל ואולי היה רולינג בנושאים או פס"ד וכו'?


עו"ד רו"ח יעקב דהן משיב:


ראשית, על פי תקנה 4 לתקנות מס הכנסה (פחת), 1941, רשאי פקיד השומה להתיר את חישוב הפחת על נכסים לפי מכסות אחוזים גבוהות מאלה שנקבעו בתקנות, אם נוכח פקיד השומה שקיימת כליה ובליה הגבוה מן השיעור הרגיל מחמת עבודתם במשמרות נוספות. שיעור הפחת המוגדל לא יעלה על כפל מכסות האחוזים שפורטו באותן תקנות.


יחד עם זאת, לגישת רשות המסים, נכסים הבנויים והמיועדים מלכתחילה להפעלה במשמרות בכל שעות היממה, ושיעור הפחת שנקבע לגביהם הביא בחשבון את הפעלתם במשמרות, אין להתיר לגביהם פחת בשיעור הגבוה מהקבוע בתקנות.


להרחבה בעניין זה, ראה חוזר מס הכנסה מס' 4/15 בנושא:‏פרשנות הוראות הפחת המוגבר בתקנות מס הכנסה (תיאומים בשל אינפלציה) (שיעורי פחת) תשמ"ו-1986.


לשאלתך, האם ניתן לדרוש תיקון טופס פחת במהלך הדיון בגלל השינויים שחלים במהלך הדיון? בנקודה זו אפנה להוראת ביצוע מס הכנסה מספר 3/2018 – רשות המסים, בנושא: אופן הטיפול בבקשת נישום לתיקון דו"ח על ההכנסות שהוגש על ידו לפקיד השומה (להלן: "הוראת הביצוע").


בהתאם להוראת הביצוע, נראה כי ניתן לטעון כי התיקון המבוקש במסגרת שאלה זו מהווה הלכה למעשה, הפחתה של ההכנסה החייבת וכפועל יוצא, הפחתה בחבות המס, לכן יש לראות בכך תיקון דו"ח המהווה תיקון מהותי (ראה סעיף 3.1.2 להוראת הביצוע).

במסגרת זו צוין, כי בתי המשפט קבעו שתיקון דו"ח הינו אירוע חריג. בהתאם לכך, קליטת דו"ח מתקן הכולל תיקון מהותי תתאפשר כאשר התיקון נובע כתוצאה מאחד מהמקרים הבאים:

א. טעות בתום לב למשל במקרים של גילוי מידע שלא ניתן היה לדעת על קיומו קודם להגשת הדו"ח.

ב. טעות שאינה בבחינת טעות "בכדאיות העסקה".

ג. תיקון שאינו מהווה שינוי בעמדה מיסויית באשר לאותה מסכת עובדתית (לדוגמא שינוי סיווג הכנסה).

ד. פסיקה בבית משפט עליון המהווה הלכה, בכפוף לתחולתה.

ה. פרסום חוזר או הוראת ביצוע.

יובהר כי קליטת דו"חות מתקנים אין בה משום קביעת שומה או קביעה כי טענת הנישום המבוקשת נכונה או מקובלת על פקיד השומה, אלא כי קיימת עילה מוצדקת לבקשת התיקון.


משכך, על פניו, נראה כי במסגרת הדיון יש וניתן לטעון כי מדובר בתיקון נוכח עובדות ושינויים חדשים שצפו במהלך הדיון, ולפעול במטרה שהדבר יכנס תחת הסכם השומה, על כל הנובע ומשתמע מכך.



מומלץ להתייעץ עם משרדנו על מנת לבחון את פרטי המקרה הספציפי, ככל שיידרש. 



המשיב - עורך דין ורואה חשבון יעקב דהן עוסק בתחום המסים, המסחרי והפיננסי, בעל ניסיון מקצועי בתחומו המשלב את תחום המשפט והחשבונאות, בעל ידע וניסיון רב בדיני המס הישראליים, בדגש על ליווי וייצוג מול רשויות המס, רשויות חקר ופרקליטות, בשלבים מנהליים ובערכאות, בהליכי שומה אזרחיים ובהליכים פליליים בתחום המס, הלבנת הון וצווארון לבן.   


למען הסדר הטוב יובהר, כי התשובה האמורה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי, ואין הח"מ אחראי לתוצאות השימוש בה. כמו כן, אין במידע האמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.


Share by: