חברה משפחתית - המשמעויות של פטירת הנישום המייצג במהלך שנת המס

נישום מייצג בחברה משפחתית נפטר במהלך השנה ובמקומו נקבע נישום מייצג אחר. שאלתי היא, האם ההכנסה של החברה המשפחתית תחולק בשנת הפטירה באופן יחסי בין הנישום המייצג שנפטר לנישום שהחליפו? אם כן, איך החלוקה בין הנישומים תתבצע? באופן לינארי במהלך התקופה או בהתאם לתחשיב אחר?

עו"ד רו"ח יעקב דהן משיב:


כאשר מדובר בחברה משפחתית שהנישום המייצג שלה נפטר באמצע השנה והוחלף על ידי נישום מייצג אחר, ישנן מספר השלכות משפטיות ומיסויות שיש להביא בחשבון:


זהות הנישום המייצג ומעמדו לצורכי מס

חברה משפחתית היא ישות שקופה לצורכי מס, ולכן חבות המס חלה על הנישום המייצג.

כאשר הנישום המייצג נפטר, נדרש למנות נישום מייצג חדש – לרוב יהיה זה יורש או אדם אחר שהוסכם עליו בין בעלי הזכויות בחברה.


תחולת סעיף 64א לפקודת מס הכנסה

ייתכן צורך לבדוק אם הנישום החדש עומד בתנאים של סעיף 64א לפקודת מס הכנסה, במיוחד אם הוא אינו קרוב משפחה מדרגה ראשונה של הנישום שנפטר.


מעבר הזכויות והחובות

עם פטירתו של הנישום המייצג, החברה צריכה למנות נישום מייצג חדש מבין בעלי המניות. למעשה, הנישום החדש הופך להיות "הכתובת" של רשות המסים בנוגע לחיובי המס העתידיים של החברה.


דיווח על שינוי הנישום המייצג לרשות המסים

יש לדווח לרשות המסים על פטירת הנישום המייצג ומינוי מחליף באמצעות טופס 2586 מלא וחתום למשרד מס הכנסה שבו מתנהל תיק החברה המשפחתית.

הודעה זו תוגש בתוך 60 ימים מיום שבו חדל להתקיים בנישום המייצג הקודם תנאי כאמור בסעיף 64א(א), אחרת תחדל החברה מלהיות חברה משפחתית מתחילת אותה שנה.


חלוקת ההכנסות בין הנישומים

יש להכריע כיצד תחולק חבות המס בין הנישום המייצג שנפטר לבין הנישום החדש.

בעניין זה נקבע בקובץ הפרשנות מטעם רשות המסים לסעיף 64א לפקודת מס הכנסה, כדלקמן:


"אם בתוך שנת-המס חדל להתקיים בנישום תנאי כלשהו, הדרוש להיותו "נישום" - אם מחמת שהפסיק להיות בעל מניות בחברה (נפטר או מכר מניותיו) או שזכויותיו לרווחים בחברה קטנו - יהא ה"נישום" חבר אחר, שהתנאים מתקיימים בו. החברה צריכה להודיע על כך, יחד עם הגשת הדו"ח לאותה שנה. במקרה של חילופין, כאמור, יהא החבר, המחליף, "נישום" במשך כל שנת-המס, ואין לחלק את הכנסת החברה באותה שנה בין שני נישומים."


יצוין, כי כחריג לכלל האמור נקבע בסעיף 64א(א3)(2) לפקודה, שבמקרים בהם חדלה חברה להיות משפחתית בשל פטירת חבר בה (אירוע לא רצוני) או בשל רכישה מהותית של 25% ומעלה מהזכויות בה (לרבות רכישה בשיעור כאמור, שהתבצעה בדרך של הקצאת מניות) על ידי צד בלתי קשור, מקרים שבהם אין לכאורה חשש שהחברה הפכה לחברה שאינה משפחתית כתכנון מס לצורך קבלת הדיבידנד, יחולו על הדיבידנד הוראות סעיף 126(ב) לפקודה.


המשיב - עורך דין ורואה חשבון יעקב דהן עוסק בתחום המסים, המסחרי והפיננסי, בעל ניסיון מקצועי בתחומו המשלב את תחום המשפט והחשבונאות, בעל ידע וניסיון רב בדיני המס הישראליים, בדגש על ליווי וייצוג מול רשויות המס, רשויות חקר ופרקליטות, בשלבים מנהליים ובערכאות, בהליכי שומה אזרחיים ובהליכים פליליים בתחום המס, הלבנת הון וצווארון לבן.   


התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן. אין במידע המופיע באתר "כל מס" או בשירות הניתן למנויי האתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.