עדכון אישור ניכוי במקור

עדכון אישור ניכוי במקור

חברה שבקשה לעדכן סכום הניכוי במקור שנוכו ע"י לקוחותיה לשנה מסוימת ע"י חוות דעת רו"ח בנוסף לאספקת אישור שנתי חתום מלקוח, מס הכנסה טוען שמאחר והאישור לא נמצא במערכת שלהם ששולם ע"י הלקוח הם מתנגדים להכיר בניכוי, למרות שההכנסה דווחה והניכוי נוכה ויש אישור שנתי מהלקוח ונבדק ע"י רו"ח, האם הם צודקים? ועל איזה חוזר או חוות דעת הם מסתמכים?

עו"ד ורו"ח יעקב דהן משיב:


כבר בפתח הדברים יצוין, כי חסרים נתונים רבים בשאלה, כגון מה מהות התשלום, מהי זהות ה"מקבל", ה"משלם" ו"סוג תשלום". 

יתרה מכך, לא צוין שככל ואכן נוכה מס במקור, האם התקבלה הודעה על הניכוי במקור (חשבונית מס או מכתב או ספח שיק שבו יכללו הפרטים של המשלם לרבות מספר תיק הניכויים של המשלם), היות ומטבע הדברים, ההודעה מהווה למעשה מעין "שיק" עבור מס הכנסה.

לגופו של עניין, סעיף 167 לפקודת מס הכנסה קובע כדלקמן:

"(א) אדם שהוראות סעיפים 161 או 164 חלות עליו ולא ניכה מס כאמור בהם או לא מסר דו"ח כאמור בסעיפים 161 או 166, או מסר דו"ח כאמור, אך לפקיד השומה יש טעמים סבירים להניח שהדו"ח אינו נכון – רשאי פקיד השומה לשום לפי מיטב שפיטתו את סכום המס שאותו אדם היה חייב לנכותו, ואין שומה זו פוטרת אותו אדם מכל אחריות אחרת לפי פקודה זו...".

משמע, כאשר לפקיד השומה יש טעמים סבירים להניח שהדו"ח אינו נכון, הוא רשאי לשום לפי מיטב שפיטתו את סכום המס שאותה חברה היתה חייבת לנכותו.

מנגד, סעיף 168 לפקודת מס הכנסה מאפשר להגיש השגה בעניין זה, כדלקמן:

"החולק על נכונות השומה לפי סעיף 167, רשאי למסור תוך שבועיים לפקיד השומה השגה בכתב, והוראות סעיפים 150-158 יחולו כאילו הוגשה ההשגה לפי אותם סעיפים; סכום המס שנקבע לפי השומה בצו לפי סעיף 152(ב) או בערעור לפי סעיף 153 ישולם תוך שבעה ימים מיום מסירת הודעת השומה, או מיום מתן הצו או פסק הדין, הכל לפי הענין, או במועד אחר שנקבע בתקנות."

לסיכום, במצב דברים זה, כאשר נראה כי מדובר בשאלה עובדתית גרידא, וככל שישנן אסמכתאות מתאימות, נראה כי יש מקום להגיש השגה על החלטת פקיד השומה ובמידת הצורך, אף להגיש ערעור לבית המשפט. 


למען הסדר הטוב יובהר, כי התשובה האמורה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי, ואין הח"מ אחראי לתוצאות השימוש בה. כמו כן, אין במידע האמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.

Share by: