ציון עלות בהצהרת הון לנכסים שהתקבלו בירושה

ציון עלות בהצהרת הון לנכסים שהתקבלו בירושה

הכלל אומר שנכסים שמתקבלים בירושה צריכים להירשם בהצהרת הון בעלות אפס, אבל אם ירשתי חשבון בנק עם מניה ואני מוכר את המניה ונכנס לנעלי המוריש לעניין העלות ומדווח על רווח ההון בדוח השנתי שלי, הכסף מהמכירה יישאר בחשבון שירשתי. לאחר שירשתי את חשבון הבנק וביצעתי את המכירה של נייר הערך שקיבלתי בירושה, אני אמור להגיש הצהרת הון שנייה. האם עליי לכלול את הבנק בהצהרה בעלות 1 ש"ח או שעליי לרשום את השווי של הבנק ליום ההצהרה בנכסים, ומנגד לרשום בהסברים את העלות לפי כניסה לנעלי המוריש (כהכנסה פטורה) ובהסברים לכתוב גם את הרווח מהעסקה (שכלול כחלק מההכנסות בדוח השנתי)? מה הדבר הנכון לעשות, ובאילו מקרים אמורים לרשום נכס שהתקבל בירושה בעלות של 1 ש"ח? לצורך הדוגמה - אם ירשתי מניה ומכרתי אותה ב-200 ש"ח, העלות לפי הכניסה לנעלי המוריש היא 100, דיווחתי על רווח הון של 100 בדוח, ואז זה ייראה כך: הצהרה נוכחית 200, הצהרה קודמת 0, גידול בהון 200. הסברים: העלות - כניסה לנעלי המוריש (100), הרווח שנכלל בדוח השנתי (100), סך כל ההפרש 0. נראה כי זה הדבר הנכון לעשות כי הוא מתאפס. האם זה נכון?

עו"ד רו"ח יעקב דהן משיב:


כידוע, כל נכס והתחייבות המדווחים בהצהרת הון נרשמים על בסיס עלות, כלומר הסכום ששולם בגינם ולא שווי השוק. יש להגיש מסמכים מאמתים כמו אישורים מהבנקים, אישורי קופות גמל, חוזי רכישות של נכסים וכד'.


בהתייחס לנכסים שהתקבלו בירושה, יצוין כי על פי דברי ההסבר למילוי טופס הצהרת הון שפורסמו על ידי רשות המסים ביום 1.1.2016, אם הנכס התקבל בירושה, יש לרשום 1 ש"ח.


מטבע הדברים, יש להמציא לפקיד השומה אסמכתאות תומכות, כגון צו ירושה, צו קיום צוואה וכדומה.


יובהר כי כל מקרה הוא בעל נסיבות שונות ונבחן ע"י הרשויות עפ"י הנסיבות הספציפיות של כל מקרה, ולכן מומלץ להתייעץ עם משרדנו על מנת להביא לתוצאה האופטימלית עבור הלקוח.כוח להורות על השימוש בהכנסה פירושו שהאדם נשאר בעל ההכנסה.


יובהר כי כל מקרה הוא בעל נסיבות שונות ונבחן ע"י הרשויות עפ"י הנסיבות הספציפיות של כל מקרה, ולכן מומלץ להתייעץ עם משרדנו על מנת להביא לתוצאה האופטימלית עבור הלקוח.



המשיב - עורך דין ורואה חשבון יעקב דהן עוסק בתחום המסים, המסחרי והפיננסי, בעל ניסיון מקצועי בתחומו המשלב את תחום המשפט והחשבונאות, בעל ידע וניסיון רב בדיני המס הישראליים, בדגש על ליווי וייצוג מול רשויות המס, רשויות חקר ופרקליטות, בשלבים מנהליים ובערכאות, בהליכי שומה אזרחיים ובהליכים פליליים בתחום המס, הלבנת הון וצווארון לבן.   


למען הסדר הטוב יובהר, כי התשובה האמורה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי, ואין הח"מ אחראי לתוצאות השימוש בה. כמו כן, אין במידע האמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.


Share by: