חברה משפחתית

חברה משפחתית

חברה משפתית המחזיקה 100% ממניות חברה תעשייתית (חברת הבת), בשנים האחרונות החברה המשפחתית באופן קבוע מדווחת על הפסד (לא מחולק דיבידנד בחברת הבת) . בשנת 2024 צפוי רווח משמעותי, עקב עסקה צפויה. אני מתלבט האם להשאיר את החברה משפחתית עקב ההכנסה הנ"ל. 1. האם ניתן להפוך חברה משפחתית חברה "רגילה"? 2. האם יש תקופה שיניתן לעשות זאת? 3. טכנית- איך מבצעים את המעבר ממשפחתי לחברה רגילה? 4. האם יש משמעות לרווחים משנים קודמות בחברת הבת, ככל ומשנים את סיווג החברה?

עו"ד רו"ח יעקב דהן משיב:


המונח חברה משפחתית קבועה בסעיף 64א'(א') לפקודת מס הכנסה, לפיו, מדובר בחברה שבעלי מניותיה הם בני משפחה, ושבהסתמך על סעיף 76(ד)(1) לפקודה רואים בהם כאדם אחד.

כך שיראו בהכנסה חייבת של חברה משפחתית, הכנסתו או הפסדו של החבר שהוא בעל הזכות לחלק הגדול ביותר ברווחים בחברה או של החבר שהחברה ציינה בבקשתה שהוא אחד מבעלי הזכויות לחלקים שווים והגדולים ביותר ברווחים ואשר הסכמתו בכתב צורפה לבקשה להיחשב חברה משפחתית (להלן: "הנישום המייצג").

במסגרת תיקון 197 שונו, בין היתר, הוראות סעיף 64א לפקודה, כשעניינם, נוגעים לנושא הוראות הכניסה והיציאה ממעמד של חברה משפחתית, וכן לאופן המיסוי של חברה כאמור ושל הנישום המייצג.

במסגרת התיקון נקבע, כי חברה משפחתית, תפסיק להיחשב לכזו במקרים הבאים:

ראשית, בתוך שנת המס הנישום המייצג הפסיק לענות על התנאים הנדרשים לצורך סיווגו ככזה והחברה לא הודיעה לפקיד השומה, בתוך 60 ימים מהמועד האמור, על בעל מניות אחר בחברה שלגביו התנאים מתקיימים.

כך, החברה תפסיק להיחשב לחברה משפחתית זכאית מתחילת שנת המס האמורה והיא לא תוכל להיחשב בעתיד לחברה משפחתית זכאית.

שנית, בתוך שנת-המס חדל להתקיים בחברה אחד התנאים הנדרשים לצורך סיווגה כחברה משפחתית (למשל בשל הקצאה או מכירה של מניות למי שאינו נחשב לבן משפחה).

גם במקרה הנ"ל, החברה תפסיק להיחשב לחברה משפחתית זכאית מתחילת שנת-המס האמורה והיא לא תוכל להיחשב גם בעתיד.

יצוין, כי בשני המקרים כאמור, במידה שדיבידנד התקבל או יתקבל בידי החברה בשנת-המס שבה החברה הפסיקה להיחשב לחברה משפחתית זכאית, ושינתה את סיווגה כאמור, אזי שיחויב, ככלל, במס בהתאם להוראות סעיף 125ב(ג).


במקרה השלישי, החברה הודיעה לפקיד השומה, לא יאוחר מחודש לפני תחילת שנת מס פלונית, שהיא חוזרת בה מבקשתה להיחשב כחברה משפחתית זכאית.

במקרה כאמור, החברה תפסיק להיחשב לחברה משפחתית מתחילת שנת המס שלאחר שנת המס שבה הודיעה והיא לא תוכל להיחשב בעתיד לחברה משפחתית זכאית.

יצוין, כי משמעות ההפיכה מחברה משפחתית לחברה "רגילה" היא לא רק מיסוי הכנסותיה של החברה בשיעור 23% (נכון לשנת המס 2023) חלף מיסוים בידי הנישום המייצג, אלא בנוסף ובין היתר, אי ייחוס הפסדיה לנישום המייצג ואובדן האפשרות למיסוי חד שלבי במימוש נכסים.

כלומר, ככלל נקבע, כי דיבידנד כאמור יחויב במס בשיעור הקבוע בסעיף 125ב(3) לפקודה, דהיינו 25%, אלא אם הנישום המייצג הינו "בעל מניות מהותי", במישרין או בעקיפין, בחברה ששילמה את הדיבידנד, שאז שיעור המס הינו 30%.

דהיינו, למרות שהחברה הפסיקה להיחשב לחברה משפחתית זכאית (רטרואקטיבית מתחילת שנת המס), הדיבידנד יחויב במס כאילו החברה נשארה במעמד של חברה משפחתית – קרי: לפי סעיף 125ב(3) לפקודת מס הכנסה. 

אולם, על מנת למנוע כפל מס, נקבע, שחלוקת הרווחים שמקורם בדיבידנד שחויב במס כאמור ייראו כאילו לא חולקו.

כלל זה כפוף לחריג לפיו דיבידנד שהתקבל בידי חברה שהפסיקה להיחשב לחברה משפחתית זכאית בשני המקרים שצוינו לעיל, יהיה פטור ממס (בכפוף להוראות סעיף 126(ב) לפקודה) אם שינוי המעמד כאמור נובע מאחד מאלה: בעל מניות בחברה נפטר; 25% מהזכויות בחברה נרכשו (בין במישרין ובין ובדרך של הקצאת מניות) ע"י מי שאינו צד קשור לחברה או לבעלי מניותיה.

משכך, ככל שחברה "רגילה" הייתה בעבר חברה משפחתית, ובתקופת ההטבה צברה עודפים אשר חויבו במס בידי הנישום המייצג ואלה טרם חולקו, יחולו עליה הוראות סעיף 64א(א)(1) לפקודה, כך שחלוקת אותם עודפים לבעלי המניות לא תיחשב כחלוקת דיבידנד, בכפוף לאמור באותו סעיף, ואף לא תחול לגבי עודפים אלה הוראת החלוקה הרעיונית.


יובהר כי כל מקרה הוא בעל נסיבות שונות ונבחן ע"י הרשויות עפ"י הנסיבות הספציפיות של כל מקרה, ולכן מומלץ להתייעץ עם משרדנו על מנת להביא לתוצאה האופטימלית עבור הלקוח.



המשיב - עורך דין ורואה חשבון יעקב דהן עוסק בתחום המסים, המסחרי והפיננסי, בעל ניסיון מקצועי בתחומו המשלב את תחום המשפט והחשבונאות, בעל ידע וניסיון רב בדיני המס הישראליים, בדגש על ליווי וייצוג מול רשויות המס, רשויות חקר ופרקליטות, בשלבים מנהליים ובערכאות, בהליכי שומה אזרחיים ובהליכים פליליים בתחום המס, הלבנת הון וצווארון לבן.   


למען הסדר הטוב יובהר, כי התשובה האמורה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי, ואין הח"מ אחראי לתוצאות השימוש בה. כמו כן, אין במידע האמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.


Share by: